Hakim Cübbesi

 


Cübbeler yılardır giyilen kıyafetler arasında yer almaktadır. Bunun için her cübbenin bir anlamı vardır. Biz bu makalemizde savcı hakim cübbesi ile hakimlerin giymiş olduğu cübbeler hakkında detaylı bilgiler verelim istedik. Cübbeler belirlenirken hakim ve savcılar kurulunun yönetmeliğine göre hazırlanması gerekir. Bu doğrultuda cübbelerin belli bir standartları vardır. Yani hiçbir adalet adamı kendi başına istediği bir renk ve tasarımdaki cübbeyi giyemez. İsterseniz standartların neler olduğuna yakından bakalım. Adli ve idari yargı ilk derece mahkemeleriyle cumhuriyet başsavcılıklarında göre yapan hakimlerle savcıların resmi cübbeleri siyah parlak kumaştan yapılmış olan geniş reglan kollu, düğmesiz modellerdir. Bu cübbelerin yakalarından başlayarak ön bölümleri ve iki kol ağızlarında ve sert yaka kısımlarında iç ve dış bölümünde kırmızı renkler vardır.  Hukuk mahkemelerinde görev yapan hakimlerin yakası ise yeşil renktir. İdari yargı hakimlerinin giydiği cübbelerde yaka gri ve renkli saten vardır.

Savcı Cübbesi

Savcılar için konuşacak olursak savcı cübbesi ön bölümü, sağ omuzdan sarı bir düğme ile başlayarak göğsün orta kısmı hizasında birden ve sarkık bir şekilde duran sarım simden yapılmış geniş bir örgü kordonu bulunmaktadır.

Yukarıdaki tariflerden de anlaşılacağı gibi hukuk adamlarının tamamının giymiş olduğu cübbeler tasarım açısından birbirine benziyor olsa da renkler bakımından birbirinden ayrılmıştır. Her hukuk adamı yönetmelik doğrultusunda kendisine tanımış olan haklar çerçevesindeki cübbeleri giymek zorundadır.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sosyal Medya Hesapları Paketleri

Sanal Sunucu Nedir?

Arkadaşlık Edinme Yolları